KPN lijft XMS, Concepts ICT, Lijbrandt en Edutel in

Datum: 2011-11-18

KPN maakt vaart met de uitrol van zijn glasvezeldiensten door de overname van diverse aanbieders van dergelijke diensten, waaronder XMS en Concepts ICT. In 2015 wil KPN uiteindelijk 45 procent van de breedbandmarkt bedienen.

Hoewel KPN's ambitie om groter te worden op de glasvezelmarkt geen geheim is, komen de overnames als een verrassing. In totaal neemt KPN vier glasvezelaanbieders over. Edutel, XMS en Concepts ICT zijn nu nog in handen van Reggeborgh, terwijl Lijbrandt eigendom is van Reggefiber.

KPN heeft in Reggefiber al een minderheidsbelang van 41 procent en zal ook Reggefiber Wholesale inlijven. Dit onderdeel hield zich bezig met het aanbieden van glasvezeldiensten aan derden. Door de gewijzigde verhouding tussen KPN en Reggefiber hoeft laatstgenoemde zich alleen nog bezig te houden met de aanleg van netwerken en het beheer daarvan.

KPN wil uiteindelijk 60 procent van Reggefiber in handen krijgen. Zodra een miljoen huishoudens via het netwerk van Reggefiber glasvezeldiensten kunnen krijgen, kan KPN zijn belang met 10 procentpunt vergroten. Zodra er 1,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten, kan het belang met nog eens 9 procentpunt worden opgeschroefd.

Eerder al meldde Tweakers.net dat er in totaal nu 844.000 huishoudens geschikt zijn voor glasvezel via het netwerk van Reggefiber; eind vorig jaar stond de teller op 658.000. Hoewel de kans klein lijkt dat dit jaar al de grens van een miljoen wordt doorbroken, lijkt het streven van 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten huishoudens in 2012 in dit tempo haalbaar. KPN verwacht de grens van 1,5 miljoen klanten niet voor 2014 te bereiken.

In totaal heeft KPN via partner Reggefiber nu 77.000 fiberklanten, waar dat er in het tweede kwartaal nog 61.000 waren. De vier glasvezelaanbieders bedienen samen ongeveer 110.000 klanten via het netwerk van Reggefiber. Door de overnames, die overigens nog door kartelwaakhond NMa moeten worden goedgekeurd, zou KPN in een klap 187.000 glasvezelklanten hebben. KPN wil zelf eind volgend jaar 250.000 glasvezelklanten hebben.

Eind oktober berichtte Tweakers.net al dat KPN in alle stilte de investeringen in glasvezel verder had opgeschroefd. Aanvankelijk stelde KPN via glasvezelpartner Reggefiber nog wel te investeren in de aanleg van glasvezelverbindingen tot in de woonkamer, maar het bedrijf wilde niet meer wijkkasten geschikt maken voor glasvezel. Inmiddels blijkt KPN dit echter wel weer te doen, zo bevestigde het bedrijf eerder aan Tweakers.net.

Momenteel sluit het bedrijf zo'n 2000 nieuwe klanten per week aan. Het verwacht dat de grotere beschikbaarheid en campagnes tot gevolg zullen hebben dat dit aantal in de komende periode stijgt, zodat KPN eind volgend jaar zijn doelstelling van 250.000 huishoudens als klant kan realiseren. Een van de nieuwe lokkertjes wordt een glasvezelabonnement van 500Mbps symmetrisch, dat nog dit jaar wordt geïntroduceerd. Ook wordt de userinterface van KPN's iptv-platform vernieuwd.

KPN benadrukt overigens zeker geen afscheid te hebben genomen van vdsl2 en ook nog steeds in zijn kopernetwerk te investeren. Zo begint in december een pilot met pair bonding op het kopernetwerk. Het gebruik van pair bonding, waarbij verschillende koperlijnen worden benut, moet doorvoersnelheden van 40 tot 80Mbps mogelijk maken. Met het vectoring-algoritme zouden bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald kunnen worden.

Terug naar glasvezel nieuws overzicht

Bron: www.tweakers.net
Zoeken op woonplaats

Nieuws

Toch glasvezel in Castricum?

Volgens de laatste onbevestigde geruchten besta... Lees meer

Israël sluit aan op glasvezelnet

Israël krijgt een breedbandige aansluiting... Lees meer