Huis is straks op afstand te bedienen

Datum: 2012-01-04

(ACHTERGROND) De verwarming vast aanzetten terwijl je in de auto onderweg naar huis bent, de verlichting thuis inschakelen vanaf je vakantieadres, de camera's die je huis bewaken controleren vanaf je hotelkamer. De horizon van oneindig huiselijk gemak is ons jarenlang voorgehouden.

”We praten er al twintig jaar over, maar het is er nauwelijks van gekomen”, constateert Corien van Berlo, algemeen directeur van de stichting Smart Homes in Eindhoven. Boudijn Uythof, voorzitter van het Platform Domotica uit Amsterdam, snapt wel waarom.

”Er waren al systemen in de markt om je verwarming op afstand te bedienen. Maar dat spul was moeilijk bedienbaar, weinig functioneel en heel duur. Toen was al duidelijk dat het lang zou gaan duren.”

Grote verwachtingen

Zowel Van Berlo als Uythof koestert grote verwachtingen nu Nuon en Essent slimme systemen op de markt hebben gebracht die een opstapje kunnen vormen naar toepassing van meer domotica — de verzamelnaam voor geautomatiseerd huiselijk comfort — in woningen. Uythof: ”Dat zijn grote partijen. Die kunnen voor een doorbraak zorgen.”

Moderne infrastructuur

De opmars van smartphones plus het grote aantal draadloze (internet)systemen in huis brengt domotica nu binnen het bereik van velen. ”We staan nog maar aan het begin”, denkt Uythof. Voorwaarde is wel dat de infrastructuur in huis afgestemd wordt op nieuwe ontwikkelingen. ”De elektrische installaties in de meeste huizen dateren uit de jaren zestig. Nu heeft iedereen meerdere computers en televisies in huis. Het is tijd voor een moderne infrastructuur met datakabels”, meent Corien van Berlo.

De nadruk moet vooral worden gelegd op bestaande woningen, meent Uythof. ”Nu ligt het accent op domotica in nieuwe woningen. We bouwen er 60.000 per jaar. Dat is te weinig om de markt te veranderen.”

Optische vezel

Het Platform Domotica test momenteel een huisnet, dat gemaakt is van plastic optische vezel, een zusje van de glasvezel. Uythof: ”Dat is een uitermate flexibel systeem, dat je met knippen en plakken zelf in elkaar kunt zetten. Want niet alles gaat straks draadloos. Als je HD–tv wilt kijken, zul je toch een draadje nodig hebben.”

Uythof droomt van doe–het–zelfpakketten die voor een euro of honderd bij Gamma en Praxis te koop zijn.

Slimme toepassingen

Chipproducent NXP is al druk bezig met slimme toepassingen, die hun weg vinden in producten voor domotica. ”Led–verlichting en stopcontacten met een chip, wasmachines die ingeschakeld worden als de stroom goedkoop is, koelkasten die minder hard koelen als ze half leeg zijn”, zegt woordvoerder Pieter van Nuenen.

”Het is nog in een vroeg stadium, maar we praten al volop met partijen die bezig zijn met energie–efficiënte oplossingen.”

Terug naar glasvezel nieuws overzicht

Bron: www.destentor.nl
Zoeken op woonplaats

Nieuws

Toch glasvezel in Castricum?

Volgens de laatste onbevestigde geruchten besta... Lees meer

Israël sluit aan op glasvezelnet

Israël krijgt een breedbandige aansluiting... Lees meer